Stuk van het Jaar-inzending van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie

NIMH, Krijgsgevangenschap en kampen, toegang 444, inventarisnummer 38

NIMH, Krijgsgevangenschap en kampen, toegang 444, inventarisnummer 38


Ontvluchtingspoging met moderne snufjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers veel Nederlandse officieren gevangen in krijgsgevangenkampen. Om de tijd door te komen greep men onder andere naar pen en tekenpapier. Zo maakten officieren in barak 16B in Oflag 67 (Offizierslager 67) bij Neubrandenburg in 1944 gezamenlijk een jaarverslag. Daarin komen zowel de politieke en militaire ontwikkelingen aan bod als de dagelijkse leefomstandigheden.

De aquarel (maker onbekend) toont op speelse wijze een van de activiteiten in het kamp en illustreert het verslag dat de titel ‘Het Zesde Oorlogsjaar’ kreeg. Deze uitingen geven een unieke en intieme blik in het kampleven van toen.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Het museum in Malawi. Deze mummie is er tenminste nog. Andere zijn kapot gemaakt om papyri uit te halen of zijn in brand gestoken.
Napoleon plunderde het Vaticaan en versleepte alle kunstvoorwerpen naar het Louvre. Hitler
Foto: Bart Stap, ca. 1970
Foto: Bart Stap, ca. 1970Raiffeisenbanken en Boerenleenbanken In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: