Stuk van het Jaar-inzending van Historisch Centrum Leeuwarden

Overlijdensakte van Mata Hari

Overlijdensakte van Mata Hari


Overlijdensakte van Mata Hari

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) nomineert het extract van de overlijdensakte van Margaretha Geertruida Zelle oftewel Mata Hari (1876-1917) als Stuk van Jaar. Mata Hari is in de Eerste Wereldoorlog wegens spionage ter dood veroordeeld. Mata Hari is wereldberoemd; honderden publicaties en tientallen films zijn aan haar gewijd.

In het najaar van 1919 ontving de ambtenaar van de Leeuwarder Burgerlijke Stand een officieel schrijven uit Vincennes in Frankrijk. Kort na de executie van Margaretha Zelle maakte de maire van Vincennes een akte van overlijden op en stuurde een kopie naar de geboorteplaats van de overledene. Het stuk is op voor- en achterzijde voorzien van stempels van verschillende instanties. De akte maakt deel uit van het archief van het gemeentebestuur 1811-1941 en wordt bewaard in het HCL.

Zie ook: Foto’s van Mata Hari

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

‘Den Nederlandtschen landtspiegel in ryme gestelt’
‘Den Nederlandtschen landtspiegel in ryme gestelt’‘Den Nederlandtschen landtspiegel…
De IJzertijdrijkjes van de zuidelijke Levant
Omri volgens Promptuarii Iconum InsigniorumDe Assyrische expansie naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: