Stuk van het Jaar-inzending van Regionaal Archief Zutphen

Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.

Booswichtenbrief – Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.


Booswichtenbrief

De booswichtenbrief is een scheldbrief van rond het jaar 1500 waarin Henrick van Hackfort zijn mening over Arnt van Boicholt publiekelijk bekend maakt. Hij noemt hem onder andere een booswicht en een meinedige dief. Maar wat maakt zo’n ordinaire scheldbrief nou zo bijzonder?

In de eerste plaats is het een uniek archiefstuk, dat een levendig beeld geeft van de vijandigheid tussen twee personen. Door de beschadigingen weten we dat het een echt gebruikt document is: waarschijnlijk hing hij op een openbare plaats. Dergelijke brieven zijn beperkt bewaard gebleven en lugubere illustratie maakt het stuk extra bijzonder. De tekening laat namelijk zien welke straf Van Boicholt opgelegd zou moeten krijgen. Volgens Henrick moet hij geradbraakt én opgehangen worden!

Ook interessant: Een historische scheldwoordenlijst

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’
Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’ Niets…
De achterkant van troost / porseleinen popjes (Openluchtmuseum)
Ze passen in de palm van haar hand, naast elkaar, twee blozende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: