Stuk van het Jaar-inzending van Stadsarchief Amsterdam

BEDANKT-brief Theo van Gogh

BEDANKT-brief Theo van Gogh


BEDANKT-brief voor Theo van Gogh

Presentator en regisseur Theo van Gogh was bekend om zijn ongezouten uitspraken en als fervent voorstander van het vrije woord. Met zijn uitgesproken mening over uiteenlopende onderwerpen waaronder de islam vergaarde hij in brede kring vrienden én vijanden.

Tien jaar geleden, op 2 november 2004, werd de presentator en regisseur vermoord in Amsterdam. Op de plek van de moord ontstond een herdenkingsplek waar mensen bloemen, teksten, foto’s en andere voorwerpen achterlieten. Na de begrafenis werd de herdenkingsplek opgeheven. Het Stadsarchief Amsterdam ontfermde zich over alle papieren. Ontdaan van resten van bloemen en een enkele doorweekte sigaret zijn honderden briefjes, tekeningen en kaarten bewaard gebleven. Teksten die spreken van woede, verdriet en onbegrip, maar ook van verzoening.

Het Stadsarchief Amsterdam heeft een van deze openhartige emotionele uitingen ingezonden, als symbool voor al die andere, om mee te dingen als Stuk van het Jaar 2014.

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Gasthuiskerk van Zierikzee - cc
De Zierikzeese schutters paraat (Gemeentearchief Schouwen-Duiveland)De Zierikzeese schutters…
Een vrouw in uniform (Regionaal Archief Alkmaar)
Een vrouw in uniform (Regionaal Archief Alkmaar)Een vrouw…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: