Stuk van het Jaar-inzending van Stadsarchief Vlaardingen

Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’


Interneringskamp ‘De Vergulde Hand’

Niets herinnert meer aan het interneringskamp ‘De Vergulde Hand’, dat van begin juli 1945 tot eind januari 1948 aan de Vlaardingse Maassluissedijk stond. Het bood in de loop van die paar jaar uiteindelijk plaats aan zeshonderd NSB’ers en andere collaborateurs. Voor veel inwoners van Vlaardingen is het kamp nog altijd een onbekend fenomeen. Het strafkamp is in 1947 door een gevangene zelf in conté vastgelegd. Ander beeldmateriaal ervan ontbreekt, op enkele foto’s na. Een stukje verborgen geschiedenis, dat veel emoties opriep tijdens de lokale voorverkiezing.

De positieve en soms emotionele reacties op deze tekening waren overweldigend. Volgens velen is dit een onbekend stukje Vlaardingse geschiedenis. Enkelen hadden zelf herinneringen aan het kamp omdat ze er ooit langsliepen en de geïnterneerden achter het hek een onuitwisbare indruk op hen maakten. Een aantal personen sprak hun verwondering uit over het feit dat er nu niets meer op deze plek herinnert aan dit kamp. Behalve een groot aantal aanplakbiljetten van allerlei activiteiten die de gevangenen meestal zelf organiseerden (afkomstig uit het archief van de sociaal verzorger) plus een paar foto’s, is er niets dat de inwoners van Vlaardingen nog herinnert aan deze donkere periode.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Haags Liederenhandschrift, ca. 1400
Het Haags liederenhandschrift bevat een groot aantal gedichten, liederen, raadsels en sproken…
Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.
Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.Booswichtenbrief…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: