Subsidie voor 45 monumenten

27 miljoen euro subsidie

Voor de restauratie en herbestemming van 45 Nederlandse monumenten heeft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra een bedrag van 27 miljoen euro beschikbaar gesteld. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In de meeste gevallen is het geld bestemd voor de herbestemming van monumenten. Zo gaat er bijvoorbeeld geld naar de Hofpleinlijn in Rotterdam, Radiozendstation Kootwijk en het Groote Museum in Artis in Amsterdam.Om de subsidies landelijk te spreiden zijn uit elke provincie maximaal vier aanvragen gehonoreerd.

- advertentie -

Dankzij de subsidies kan de middeleeuwese Broederenkerk in Deventer beginnen aan een restauratie. Verder gaat er onder meer geld naar de radiotelescoop in Dwingeloo en de Sojafabriek Cereol in Utrecht en fort Rammekens in Ritthem. Beide monumenten krijgen een nieuwe bestemming.

Er gaat ook geld naar de herbestemming van vier Nederlandse watertorens. Het gaat om watertorens in Groningen, Sint-Jansklooster, Domburg en Bergen op Zoom.

Oude tekening van het Groote Museum – Beeld: Artis

Dierentuin Artis in Amsterdam kan dankzij de subsidie het Groote Museum na meer dan zestig jaar weer openen voor het publiek. Het Groote Museum werd gebouwd tussen 1850 en 1855. Het is de bedoeling dat het museum in 2012 weer geopend wordt voor het publiek.

Behalve subsidie voor het museum heeft Artis ook subisidie toegekend gekregen voor de Ledenlokalen. Deze lokalen werden in 1870 gebouwd. Het is de bedoeling dat ze straks ruimte bieden aan een stadsbrasserie en aan de eerste dierentuin ter wereld voor micro-organismen, de MicroZoo.

Telefooncel - Foto: KPNDuitsland heeft meestal gele en Engeland…
Studiedag Middeleeuwen De Radboud Universiteit Nijmegen houdt donderdag 20…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: