Subsidie voor behoud kampwoning Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontvangt 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de voormalige kampwoning. De subsidieverstrekker, het ministerie van VWS, maakte dat maandag bij monde van staatssecretaris Veldhuyzen van Zanten bekend.

Ironisch genoeg is de commandantwoning het enige nog overgebleven gebouw van voormalige concentratiekamp Westerbork. Wie het kampterrein bezoekt, ziet voornamelijk lege plekken. Begin jaren zeventig verdwenen de barakken. Het merendeel werd verkocht.- advertentie -

De commandantwoning bleef dit lot bespaard.

De voormalige bewoner van die woning, de Duitse ‘SS-Overstormführer’ Albert Konrad Gemmeker, was tijdens de oorlog als kampcommandant verantwoordelijk voor de wekelijkse transporten die vanuit Westerbork vertrokken. Tussen juni 1942 en september 1944 werden er 107.000 gevangenen vanuit kamp gedeporteerd. Ruim 102.000 van hen werd vermoord. Enkele jaren geleden kwam de woning van de kampcommandant in bezit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Een deel van de door VWS toegezegde subsidie zal gebruikt worden voor hoognodig onderhoud aan de woning. Dit is onder meer nodig omdat het gebouw op veel plaatsen rot is en een lek dak heeft.

Glazen stolp

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft plannen voor een totale herinrichting van het voormalige kampterrein. Het is onder meer de bedoeling dat er origineel barakmateriaal teruggeplaatst wordt.

Verder er is een plan om een glazen overkapping over de voormalige commandantwoning te plaatsen. Deze koepel moet de woning beschermen tegen weer en wind en ervoor zorgen dat deze bewaard blijft voor de toekomst. Naast de woning moet een conferentieruimte komen. Het is de bedoeling dat hier onder meer educatieve projecten en presentaties gehouden kunnen worden.

De kampwoning wordt in de huidige plannen niet toegankelijk voor het publiek.

De 90-jarige John Demjanjuk staat momenteel in Duitsland terecht voor medeplichtigheid aan…
Anne FrankBij uitgeverij Verbum is onlangs een korte toegankelijke…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net