Subsidieregelingen voor rijksmonumenten hervormd

Monument

Het kabinet wil hervormingen doorvoeren in de subsidieregelingen voor rijksmonumenten. De ministerraad heeft, op voorstel van staatssecretaris Zijlstra, ingestemd met een brief aan de Tweede Kamer over vernieuwing van het subsidiestelsel voor monumenten.

De onderhoudssubsidie voor rijksmonumenteneigenaren is populair. In 2011 werd tachtig procent van de aanvragen afgewezen en het kabinet verwacht dat het beschikbare budget (48,5 miljoen euro per jaar)ook de komende jaren niet voldoende zal zijn om in de vraag te voorzien.

- advertentie -

De regering wil daarom per 2013 een aantal wijzigingen doorvoeren. Deze wijzigingen moeten de regeling eenvoudiger maken en er voor zorgen dat meer eigenaren er van profiteren.

Eigenaren krijgen vanaf volgend jaar meer tijd om een aanvraag in te dienen en ook belangrijk is dat er voortaan niet meer geloot zal worden.

Werelderfgoed en professionele behoudsorganisaties krijgen voorrang. Een groot deel van het beschikbare budget wordt momenteel besteed aan het onderhoud van kerken. Beleid van de regering blijft blijft om beeldbepalende kerken in stand te houden. Kerkbesturen worden gevraagd om aan te tonen dat er geregeld gebruik van de kerk wordt gemaakt, religieus of niet-religieus. Dat moet er voor zorgen dat kerken met een functie meer kans krijgen op subsidie.

Europeana FashionIn Florence is deze maand de aftrap gegeven…
Viktor KositsjkinDe voormalige schaatskampioen Viktor Kositsjkin is vrijdag overleden.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: