Süleyman Shah en zijn graftombe

Tombe van Süleyman Shah

Tombe van Süleyman Shah

Süleyman Shah (1178-1236) wordt beschouwd als een van de grondleggers van het Ottomaanse rijk. Hij was de grootvader van Osman I, de stichter van de dynastie die het Ottomaanse Rijk oprichtte en bestuurde. Zijn graf bevindt zich in Syrië.

Satellietfoto van de tombe van Süleyman Shah (Google Maps)

Satellietfoto van de tombe van Süleyman Shah (Google Maps)


Heel veel is er over Süleyman Shah niet bekend. Hij zou zijn verdronken in de rivier de Eufraat en zou in de buurt begraven zijn. Zijn tombe, die bekend staat als “Türks tombe”, bevindt zich in Syrië en wordt door veel Turken beschouwd als een heilige plaats. Dankzij de verdragen van Ankara (1921) en Lausanne (1923) mag Turkije op deze plek de Turkse vlag en een erewacht plaatsen.

Er is wel eens sprake geweest van een verhuizing van het graf naar Turks grondgebied. In de jaren twintig van de vorige eeuw zou het graf door een overstroming van het Assadmeer onder water komen te staan. Het graf werd toen verplaatst naar andere plek aan de rivier de Eufraat, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van het Syrische kasteel Qal’at Ja’bar (en 35 kilometer van de Turkse grens). In 1991 werd vanwege een dreigende nieuwe overstroming overwogen het graf naar Turkije te verplaatsen. Hier zag men toen echter van af.

Nadat in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbrak hield Turkije de erewacht bij de tombe intact.

- advertentie -

In 2014 kwam de tombe opnieuw in het nieuws doordat leden van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (IS) dreigden het graf te vernietigen.

Op 21 februari 2015 stelden Turkse troepen de resten van de grondlegger van het Ottomaanse Rijk veilig. De resten werden op een andere plek in Syrië, die gecontroleerd wordt door de Syrische regering, herbegraven. Artefacten uit het graf worden tijdelijk in Turijke bewaard. Het gebouw zelf is opgeblazen, om te voorkomen dat leden van IS het als basis kunnen gebruiken.

Luchtfoto van Amsterdam
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan sprak afgelopen zondag de 25ste…
Amsterdam en de Eerste Wereldoorlog
Godfried Pieter Joseph Jacot in de portretstudio van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: