Syfilis-experiment Guatemala eiste 83 doden

In Guatemala zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw zeker 83 mensen om het leven gekomen door onethische medische experimenten van Amerikaanse onderzoekers. Dat is de conclusie van een door president Obama ingestelde onderzoekscommissie.

Tussen 1946 en 1948 werden onder meer gevangenen door Amerikaanse artsen opzettelijk besmet met de geslachtsziekten syfilis en gonorroe. In totaal werden bijna zevenhonderd mensen, vooral gevangenen en psychiatrisch patiënten, slachtoffer van het medische experiment.De mensen werden besmet omdat artsen dan nieuwe behandelmethoden konden testen. Naar nu blijkt zijn hierbij zeker 83 mensen om het leven gekomen. Volgens het maandag verschenen rapport wisten de besmette personen niet dat ze deelnamen aan een wetenschappelijk onderzoek.

- advertentie -

De zaak kwam aan het licht toen de wetenschapper Susan Reverby, professor aan het Wellesley College in Massachusetts, onlangs onderzoek deed naar het het Tuskegee-syfilisexperiment. Dit experiment liep van 1932 tot 1972. In Tuskegee (Alabama) werden in die periode in totaal 399 arme zwarte Amerikanen die aan syfilis leden expres niet behandeld. De artsen deden alsof ze de patiënten behandelden maar gebruikten hen eigenlijk alleen voor de bestudering van het ziekteverloop. Ze wilden onderzoeken hoe de ziekte zich in de laatste fase van het leven ‘gedroeg’.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat ook in Guatemala met opzet mensen waren besmet, boden president Obama en minister Clinton direct hun excuses aan. Ze noemden het experiment “schokkend, tragisch en verwerpelijk”.

goethe-ddle-gr
Johann Wolfgang von GoetheDe Duitse krant Bild heeft Johann…
Foto: Bijzondere Collecties UvAWoensdag wordt de zogenaamde Lothar Meggendorfer…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: