Symposium over de ‘hongertocht van 1911’

Reünie- en congrescentrum Kumpulan – Foto: Defensie

Op landgoed Bronbeek in Arnhem wordt eind deze maand een symposium gehouden over de zogenaamde ‘hongertocht van 1911’. Het symposium is gratis bij te wonen.

Museum Bronbeek over de hongertocht van 1911:

In juli 1911 kreeg Onderluitenant Nutters van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de opdracht om een patrouille te lopen naar het binnenland van Atjeh om een bende op te sporen die zich daar schuilhield. De tocht werd een dramatische opeenvolgingvan gebeurtenissen die ook in later jaren tot de verbeelding bleven spreken: een tocht door moeilijk terrein; barre weersomstandigheden; afhankelijkheid van gidsen en dragers uit een onwillige lokale bevolking; een vijand die meester was in guerrilla-achtige tactieken. Mede door foute beslissingen kwam de patrouille steeds verder in de problemen. Uiteindelijk werd de patrouille opgespoord en gered door een specifiek daartoe uitgezonden zoektocht onder leiding van de Eerste Luitenant van Arkel. Vanwege de geleden ontberingen – 28 mannen kwamen van honger om – kreeg de patrouille later de naam “Hongertocht”.

Op het symposium zal onder meer Max Nutters spreken. Hij is de jongste zoon van de patrouillecommandant die in 1911 op patrouille ging naar het binnenland van Atjeh. Ook een kleinzoon van Eerste Luitenant van Arkel zal spreken. Voorafgaand zal brigadegeneraal b.d. Gerard Geerts, oud-commandant Bronbeek, iets zeggen over de relatie tussen Nederland en Atjeh in de koloniale periode.

- advertentie -

Het symposium vindt plaats op 26 juli in de Kumpulan op landgoed Bronbeek en duurt van 14:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via emailadres loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl.

Foto: NOS/Pauline BroekemaDe zogenaamde Fortuna van Urk, een beeldfragment…
Foto van een willekeurige Louis d'OrEen Frans echtpaar deed…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: