‘Taj Mahal staat op instorten’

Taj Mahal

Het beroemdste historische gebouw van India, de Taj Mahal, staat op instorten. Dat zeggen verschillende Indiase historici, politici en milieuactivisten. De houten fundamenten van het eeuwenoude mausoleum zouden binnen vijf jaar in kunnen storten.

De Taj Mahal in de Indiase provincie Agra is een van de bekendste bouwwerken ter wereld. Het mausoleum werd gebouwd in opdracht van de zeventiende-eeuwse Mogol-keizer Sjah Jahan (1592-1666).- advertentie -

Taj Mahal

Deze keizer wilde een grafmonument voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal laten bouwen. Zij was in 1631 in het kraambed overleden.

Wie het bouwwerk ontworpen heeft is niet bekend. Er werd bijna twintig jaar aan het mausoleum gewerkt. Het bouwwerk, dat op een zeven meter hoog plateau is gebouwd, staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Taj Mahal (Paleis van de kroon) steunt op grote mahonie-eiken balken die in de bodem van de Yamuna-rivier zijn geplaatst. Deze rivier is momenteel door vervuiling en ontbossing aan het uitdrogen. De fundamenten drogen hierdoor ook langzaam waardoor de houten balken uit elkaar dreigen te vallen.

Een groep historici, politici en milieuactivisten heef de noodklok geluid. Ze willen de Taj Mahal redden van de ondergang. Volgens Ramshankar Katheria, parlementslid uit Agra, stort het bouwwerk binnen twee à vijf jaar in als de regering niets doet.

De Taj Mahal heeft het al vaker zwaar te verduren gehad. Na de dood van de zonen van Sjah Jahan werd het bouwwerk verwaarloosd. Er is zelfs sprake van geweest het mausoleum te ontmantelen en het marmer te verkopen aan Engeland.

Onder het bewind van de Brit George Curzon (1859 -1925), onderkoning van India inde periode 1899-1905, werd het mausoleum uiteindelijk gerenoveerd. Vandaag de dag wordt het bouwwerk jaarlijks door ongeveer vier miljoen mensen bezocht.

Begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn - Foto: Dodenakkers.nlIn…
Eén van de Fermonts Het Limburgs Museum in Venlo

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: