Te koop: dodenmasker van Jozef Stalin

Foto: Mullock’s

Bij veilinghuis Mullock’s in het Britse Shropshire wordt dinsdag een bronzen afgietsel van het dodenmasker van Jozef Stalin geveild.

Het veilinghuis verwacht dat het dodenmasker tussen de 3500 en 6000 euro zal opbrengen. Het bronzen afgietsel werd in 1990 in Moskou gemaakt van het originele gipsen dodenmasker van Stalin. Er zouden in het westen slechts twee van dit soort afgietsels bestaan.

Behalve het dodenmasker worden er dinsdag ook twee afgietsels van de handen van de Sovjetleider geveild.

- advertentie -Destalinisatie

Jozef Stalin overleed in maart 1953 op 74-jarige leeftijd, volgens de officiële berichten aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij had de Sovjet-Unie vijfentwintig jaar lang geregeerd. Na zijn dood werd het lichaam van de Sovjet-leider gebalsemd. Hierna werd hij bijgezet in het Kremlin-mausoleum.

Nadat Nikita Chroesjtsjov zich tijdens een partijcongres negatief over Stalin had uitgelaten, trad een periode van destalinisatie in. De stoffelijke resten van Stalin werden uit het mausoleum verwijderd en in 1961 gecremeerd. Zijn as werd uitgestrooid bij de muur van het Kremlin.

Bernhard ten tijde van de Lockheed-affaire - Foto: Nationaal…
[caption id="attachment_14445" align="alignleft" width="265"]Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen - Foto: CC/FruggoVeel historici…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: