Dark
Light

Te koop: duurste boek ter wereld

Auteur:
1 minuut leestijd

Bekende afbeelding uit ‘Birds of America’
Bij Christie’s in New York wordt later deze maand een exemplaar van The Birds of America van de Amerikaanse schrijver en natuuronderzoeker John James Audubon (1785-1851) geveild. Dit boek staat bekend als het duurste boek ter wereld.

The Birds of America is het beroemdste vogelboek ter wereld. Het boek is in de negentiende eeuw gemaakt door de Amerikaanse schrijver en natuuronderzoeker John James Audubon (1785-1851). Abudan schilderde vogels, vaak op ware grootte, tijdens zijn reis door Amerika. Terug in Londen besloot hij een boek te maken. In dat boek zijn 435 platen en 1065 vogels te bewonderen.

Bijzonder was dat hij het boek in zo groot mogelijk formaat liet afdrukken, in het zogenaamde Dubbel Olifantformaat (64×97 centimeter). Hierdoor zijn de vogels in het boek op ware grootte te zien. De flamingo op de foto hiernaast wilde hij ook graag op ware grootte afbeelden. Dit lukte echter alleen als hij de vogel liet bukken.



Audubon, die naar verluidt twaalf jaar aan het boek werkte, wordt gezien als een van de meest belangrijke en invloedrijkste onderzoekers van zijn tijd. Charles Darwin citeerde hem drie keer in zijn beroemde werk The Origin of Species.

Ruim een jaar geleden werd er in Londen ook al een exemplaar geveild voor 8,64 miljoen euro. Een absoluut record. Nooit eerder werd zoveel voor een gedrukt boek betaald. De nieuwe eigenaar omschreef het boek kort na zijn aankoop als “onbetaalbaar”.

Veilinghuis Christie’s dat het exemplaar dat 20 januari geveild wordt tussen de 5,5 en 7,8 miljoen euro op zal brengen.

Wereldwijd zijn er iets meer dan honderd exemplaren van het boek bekend en daarvan zijn er 108 eigendom van musea en universiteiten. Slechts elf exemplaren zijn in particulier bezit. Het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum, is ook in bezit van een compleet exemplaar.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×