Te koop: duurste boek ter wereld

Bekende afbeelding uit ‘Birds of America’

Bij Christie’s in New York wordt later deze maand een exemplaar van The Birds of America van de Amerikaanse schrijver en natuuronderzoeker John James Audubon (1785-1851) geveild. Dit boek staat bekend als het duurste boek ter wereld.

The Birds of America is het beroemdste vogelboek ter wereld. Het boek is in de negentiende eeuw gemaakt door de Amerikaanse schrijver en natuuronderzoeker John James Audubon (1785-1851). Abudan schilderde vogels, vaak op ware grootte, tijdens zijn reis door Amerika. Terug in Londen besloot hij een boek te maken. In dat boek zijn 435 platen en 1065 vogels te bewonderen.

Bijzonder was dat hij het boek in zo groot mogelijk formaat liet afdrukken, in het zogenaamde Dubbel Olifantformaat (64×97 centimeter). Hierdoor zijn de vogels in het boek op ware grootte te zien. De flamingo op de foto hiernaast wilde hij ook graag op ware grootte afbeelden. Dit lukte echter alleen als hij de vogel liet bukken.

- advertentie -Audubon, die naar verluidt twaalf jaar aan het boek werkte, wordt gezien als een van de meest belangrijke en invloedrijkste onderzoekers van zijn tijd. Charles Darwin citeerde hem drie keer in zijn beroemde werk The Origin of Species.

Ruim een jaar geleden werd er in Londen ook al een exemplaar geveild voor 8,64 miljoen euro. Een absoluut record. Nooit eerder werd zoveel voor een gedrukt boek betaald. De nieuwe eigenaar omschreef het boek kort na zijn aankoop als “onbetaalbaar”.

Veilinghuis Christie’s dat het exemplaar dat 20 januari geveild wordt tussen de 5,5 en 7,8 miljoen euro op zal brengen.

Wereldwijd zijn er iets meer dan honderd exemplaren van het boek bekend en daarvan zijn er 108 eigendom van musea en universiteiten. Slechts elf exemplaren zijn in particulier bezit. Het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum, is ook in bezit van een compleet exemplaar.

Sonny Boy - Foto: A-Film'De Nederlandse film Sonny Boy…
Gouden Ganzenveer 2012Schrijfster en historica Annejet van der Zijl…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: