Tekeningen glasschilder Crabeth gerestaureerd

Detail uit raam ‘Judith onthoofdt Holofernes’ – Dirck Crabeth, 1571 – Foto: museumgoudA

Koningin Beatrix opent op 22 november tijdens een bijeenkomst in de Sint-Janskerk in Gouda de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid. Hierna zal ze de tentoonstelling in het naastgelegen museumgoudA bezoeken.

Centraal in de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid staan de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen voor de zogenaamde ‘Goudse Glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Deze tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en nu eenmalig te bewonderen.

MuseumgoudA presenteert een selectie van de mooiste ontwerptekeningen van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572). Deze glasschilder werkte voor onder andere Prins Willem van Oranje en koning Philips II van Spanje. MuseumgoudA:

De tekeningen, van 5 tot wel 22 meter hoog, getuigen niet alleen van het ontwerpproces van de ramen; het zijn kunstwerken op zich, die behoren tot de keurvan de Nederlandse Renaissance. De tentoonstelling belicht het vakmanschap van Crabeth, het proces van de vervaardiging van gebrandschilderd glas en de restauratie van de kunstwerken.

Dat de tekeningen bewaard zijn gebleven is volgens het museum uitzonderlijk. De afgelopen zeven jaren zijn de tekeningen op initiatief van de Sint-Janskerk gerestaureerd. In de kerk zelf, een UNESCO-monument uit 1552, zijn de 72 kleurrijke gebrandschilderde ramen te bezichtigen die behoren tot de oudste van Nederland.

Naar aanleiding van de restauratie en de tentoonstelling verschijnt er binnenkort een overzichtswerk van de ontwerptekeningen. Het eerste exemplaar daarvan wordt overhandigd aan koningin Beatrix.

De tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ loopt van 23 november 2011 tot en met 9 april 2012

abraham-bloemaert-fluitspeler-1621
vreemd-in-eindhoven-mvdg

[caption id="attachment_13131" align="alignleft" width="265"]Vreemd in Eindhoven

Al duizenden jaren bezoeken 'vreemdelingen' de stad…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: