Tekeningen illustrator René Gruau onder de hamer

Castillo Lanvin, Dior, Balenciaga – René Gruau, ca. 1950

Bij Christie’s in Londen worden volgende maand tweeëntwintig tekeningen van de in 2004 overleden mode- en reclame-illustrator René Gruau geveild. De illustrator was een goede vriend van de Franse modeontwerper Christan Dior.

René de Zavagli Gruau werd in 1909 geboren in Rimini, Italië. Hij was van goede komaf. Zijn vader was een Italiaanse graaf en zijn moeder was een Franse barones. Al op zeer jonge leeftijd begon Gruau met het maken van modeschetsen voor Duitse, Franse enItaliaanse bladen.

- advertentie -

Op zijn achttiende ging hij naar Parijs waar hij bevriend raakte met verschillende bekende ontwerpers en werkte voor belangrijke modebladen. Christie’s:

Gruau verbeeldde in een deels op het Japonisme geïnspireerde stijl alles wat ‘Oh la la’ was in het Parijs van de jaren veertig en vijftig. Met zijn vriend Christian Dior wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de revival van de Franse mode-industrie vlak na de oorlog. Zich niets aantrekkend van de schaarste aan alles ontwierp Dior hyper-elegante jurken en lustig klokkende rokken waarvoor hij vele meters stof verknipte. Gruau zette de creaties op papier en zorgde ervoor dat deze als schokkend luxe ervaren ‘New Look’ evengoed een wereldwijd succes werd. Niet verrassend dus dat Gruau ook de poster van Fellini’s La Dolce Vita mocht ontwerpen en, nóg stouter, Henri de Toulouse-Lautrec opvolgde als maker van affiches voor de Can Can Cabarets in Le Moulin Rouge.

Verschillende tekeningen van Gruau zijn vandaag de dag te zien in musea zoals het Louvre in Parijs en het Museo della Città in Rimini. Bij Christie’s kan volgende maand onder meer geboden worden op de tekeningen De rode jas, De blauwe strikken en La Rousse.

kunsthistorisches-museum-wenen
Kunsthistorisches Museum Wenen - Foto: CC/Manfred WernerHet Rijksmuseum Amsterdam…
Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: