Tekort Groninger Museum groter dan gedacht

Groninger Museum – Foto: Ralph Richter © Groninger Museum

De financiële problemen van het Groninger Museum zijn groter dan aanvankelijk werd aangenomen. Het museum blijkt een tekort van 4,3 miljoen euro te hebben terwijl eerder nog gesproken werd van een tekort van 1,1 miljoen euro. Het museum heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Vanwege de problemen is de Raad van Toezicht – met daarin onder meer Jan Houwert van Wegener en Hedy d’Ancona – van het museum opgestapt. Ook directeur Kees van Twist verlaat het museum. Tijdens een zitting van de gemeenteraad van Groningen hadden verschillende fractiesdinsdag aangegeven dat ze de subsidie aan het museum stop wilden zetten als Van Twist aan zou blijven.

- advertentie -

Om de problemen het hoofd te bieden heeft het museum ook besloten te snijden in het personeelsbestand. Zeven van de 47 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het museum heeft ook bekendgemaakt in de toekomst meer samen te willen werken met andere musea.

Om een faillissement af te wenden zegt het museum op zeer korte termijn één miljoen euro nodig te hebben.

Het museum is onder meer in de financiële problemen geraakt door een verbouwing die met 6,5 miljoen euro veel duurder uitpakte dan beraamd. Ook heeft het Groninger Museum de afgelopen tien jaar veel schulden gemaakt door leningen af te sluiten.

De gemeente en provincie Groningen hebben besloten het museum tegemoet te komen door nu al een subsidie van 600.000 euro uit te betalen. Dit bedrag was eigenlijk bedoeld voor komend jaar.

Museumpark Oriëntalis - Foto: CC/ZikoDe provincie Gelderland heeft de…
hermitage-rubens-wissel1
Foto: Evert Elzinga - HermitageIn de Hermitage Amsterdam heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: