Teksten Che Guevara op werelderfgoedlijst

Ernesto ‘Che’ Guevara

De geschriften van revolutionair Che Guevara zijn door Unesco toegevoegd aan het Memory of the World-register.

Het Memory of the World-register van Unesco bevat een paar honderd documenten die gezien worden als uniek voor het ‘geheugen van de wereld’. De geschriften van Che Guevara verdienen wat VN-organisatie Unesco ook een plek op die lijst.


Het gaat onder meer om teksten die de revolutionair in zijn jonge jaren schreef maar ook om het dagboek dat hij bijhield in de periode dat hij in de bergen van Bolivia streed voor de revolutie.

- advertentie -

‘Che’ en Fidel Castro

De in Argentinië geboren Che Guevara speelde een belangrijke rol in de revolutie die Fidel Castro in 1959 aan de macht hielp op Cuba. Na in Cuba verscheidene overheidsposten te hebben bekleed reisde Guevara naar Afrika om ook daar een revolutie te bewerkstelligen. Deze campagne mislukte echter, waarna de Argentijn terugkeerde naar Zuid-Amerika.

Dagboek van Che Guevara – Bron: www.chebolivia.org

Bolivia

In 1966 vertrok Che Guevara naar Bolivia waar hij probeerde een boerenopstand te ontketenen. In het voorjaar van dat jaar boekte hij met zijn guerrilla’s enkele kleine successen tijdens schermutselingen met het Boliviaanse leger. Tot ontevredenheid van Guevara bleek de boerenbevolking moeilijk over te halen deel uit te gaan maken van de guerrillabeweging. Daarnaast weigerde de Boliviaanse Communistische Partij Guevara’s troepen te ondersteunen.

Op de 8 oktober 1966 werd Guevara na een kort vuurgevecht overvallen door het Boliviaanse leger. Een dag later werd hij overgebracht naar een schoolgebouw en geëxecuteerd. Zijn dagboek werd later overgedragen aan Cuba, dat het in 1968 publiceerde.

Boeken en films over Che Guevara:

Het graf van Albert Mayer op de begraafplaats in…
[caption id="attachment_23403" align="alignleft" width="265"]Albert DeSalvoAlbert DeSalvo blijkt inderdaad de 'Boston Strangler' te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: