Telefoon koning Edward VIII werd afgeluisterd

Koning Edward VIII van Engeland werd afgeluisterd gedurende de abdicatiecrisis van 1937. Dat blijkt uit vrijgekomen stukken van het Britse Nationale Archief.

Edward VIII volgde zijn vader in 1936 op als koning van Groot-Brittannië. Na een jaar te hebben geregeerd deed hij echter afstand van de Britse troon zodat hij kon trouwen met Wallis Warfield Simpson, een gescheiden Amerikaanse vrouw.


Een huwelijk met deze vrouw lag moeilijk omdat de Anglicaanse Kerk, die de koning als Brits staatshoofd moest leiden, haar scheiding niet erkende.

- advertentie -

Koning Edward VIII abdiceerde op 10 december 1936 en werd als koning opgevolgd door zijn broer, George VI. Edward leidde na de troonsafstand een relatief teruggetrokken leven.

Het Britse Nationale Archief heeft deze week verschillende documenten vrijgegeven. Onder die stukken bevindt zich ook een handgeschreven briefje van 5 december 1936. Hierin verzoekt de minister van Binnenlandse Zaken het hoofd van de Posterijen om de telefoongesprekken vanaf Buckingham Palace en het landgoed Windsor in de gaten te houden.

In de vrijgekomen stukken is geen informatie te vinden over de inhoud van afgeluisterde gesprekken. Lees meer bij de BBC.

Gerelateerde boeken:

Oud-Amelisweerd in Bunnik - Foto: CC/LoranchetTijdens de restauratie van…
Leren damesschoen, gedragen bij de executie van freule Johanna…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: