Televisie-interview Raymond Westerling opgedoken

Raymond Westerling – Still YouTube

Bij de NCRV is dinsdagavond een televisie-interview uit 1969 te zien. Het gaat om een interview met kapitein Raymond Westerling die verantwoordelijk wordt gehouden voor verschillende moordpartijen in Nederlands-Indië.

Het interview werd eind jaren zestig afgenomen door de inmiddels overleden freelance-journalist Joop Buddinghausen. Het beeldmateriaal is door de cameraman die het interview vastlegde, Hans van der Busken, aangeboden aan hetNCRV-programma Altijd Wat. Eind jaren zestig was er volgens Van der Busken geen enkele omroep te vinden die de beelden wilde uitzenden.

- advertentie -

Westerling werd in 1946 naar Zuid-Celebes gestuurd om een opstand neer te slaan. Onder zijn leiding werd de orde in drie maanden tijd hersteld. Het ging er daarbij echter niet zachtzinnig aan toe: naar schatting 3500 Indonesiërs werden gedood.

Bijzonder aan het interview uit 1969 is dat Westerling daarin openlijk erkent dat er op Zuid-Celebes mensen standrechtelijk werden geëxecuteerd. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld is dat van groot belang. Tegenover Altijd Wat zegt ze:

Het interview is de onvoorwaardelijke erkenning dat er onder zijn leiding op Zuid-Sulawesi mensen standrechterlijk zijn geëxecuteerd. Dat is van groot belang. Het is juridisch relevant materiaal.

Namens tien nabestaanden stelde de advocaat de Nederlandse Staat eerder dit jaar aansprakelijk voor verschillende moorden die tijdens de dekolonisatieoorlog op Zuid-Celebes werden vermoord.

Het televisie-interview uit 1969 is dinsdagavond te zien op Nederland 2 (21:15 uur).

Lees ook het eerder deze week op Historiek gepubliceerde bericht: Drees liet Westerling uit Indonesië ontsnappen

Het interview met Kapitein Westerling

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Soekarno na zijn arrestatie in Djokjakarta. ‘Meesterlijke foto’, stelt Goedkoop vast. ‘Van Langen en zijn troepen vieren de overwinning, maar zie de lach. Soekarno wist beter’
Van Langen, rechts, naast de Indonesische premier Hatta, 'gewaardeerde…
[caption id="attachment_8567" align="alignleft" width="265"]Indisch Monument in Den HaagBij het Indisch Monument in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: