Tentoonstelling: Borduren in gevangenschap

Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte – Foto: Peter Smith

Bij het Verzetsmuseum in Amsterdam is komende zomer de tentoonstelling Kleur! Borduren in gevangenschap te zien. De tentoonstelling is gewijd aan een collectie borduurwerken, gemaakt door vrouwen in gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Om uiteenlopende redenen belandden ook vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis. Bijvoorbeeld omdat ze gearresteerd waren na het helpen van Joden of rondbrengen van illegale kranten. In de gevangenis hielden veel vrouwen zich op de been door hun ervaringen te verwerken in borduurwerken.Ook in interneringskampen in Nederlands-Indië werd veel geborduurd.

- advertentie -

Borduren blijkt een uitlaatklep te zijn geweest voor veel van deze vrouwen. Borduren bood houvast, was een uitlaatklep en het gaf wat kleur aan het vaak grauwe bestaan. Vrouwen in gevangenschap deden veel moeite om te kunnen borduren. Zo werden er lappen gemaakt van kapotte lakens en kledingstukken en borduurdraadjes werden soms bijvoorbeeld uit een gekleurde hoofddoek gepeuterd. De vrouwen maakten de borduurwerken voor zichzelf én voor elkaar. Soms wordt uit de borduurwerken duidelijk dat ze bedoeld waren als verjaardagscadeau of kerstcadeau.

Wie kijkt naar de borduurwerken komt soms ook iets te weten over de verschillende omstandigheden in gevangenschap. In de Nederlandse gevangenissen hadden vrouwen vaak veel tijd om buiten het zicht van de bewaarders te borduren. De was werd door de familieleden gedaan. Via het wasgoed werd van alles de gevangenis in- en uitgesmokkeld. Ook complexe en heel mooie borduurwerken konden hierdoor in de gevangenissen gemaakt worden.


Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte – Foto: Peter Smith


Achter alle borduurwerken zit een verhaal. In de tentoonstelling brengt het Verzetsmuseum Amsterdam veel verhalen die achter deze borduurwerken schuil gaan naar voren. Zo worden er bijvoorbeeld borduurwerken tentoongesteld die tijdens de oorlog vanuit het Oranjehotel in Scheveningen gemaakt werden door Titia Gorter (1879-1945). Samen met haar zus zat deze vrouw samen met haar zus Dora in Scheveningen gevangen voor het verborgen houden van een gedropte agent. Op haar borduursels is onder meer te zien hoe de gevangenen zich moesten wassen en ontdoen van zogenaamde “pietjes”. Op een ander borduursel liet ze zien hoe ze in een maand tijd was veranderd en op weer een ander werkje borduurde ze een verlanglijstje voor Sinterklaas. De tentoonstelling is voor het publiek te bezoeken vanaf 10 juni 2011.

Na dertien jaar is het terrein van een voormalig Duits oorlogsvliegveld in…
Foto: Still YouTubeDe van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk dreigt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: