Tentoonstelling over concentratiekampen in Groningse synagoge

De Groningse synagoge – Foto: CC/Sindala

In de synagoge in Groningen is in juli en augustus een expositie te zien over de voormalige concentratiekampen Bergen-Belsen en Sobibor.

In de benedenzaal is de dubbelexpositie Westerbork – Sobibor en Westerbork – Bergen-Belsen te zien. Maquettes van beide kampen staan centraal, toegelicht en uitgediept met foto- en tekstbanieren.

Rode draad vormen persoonlijke koffers met voorwerpen, documenten en videoportretten. De expositie werd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontwikkeld en geproduceerd met financiele steun van het ministerie van VWS.

- advertentie -

Op alle expositiedagen tijdens de Zomeropenstelling kunnen bezoekers op vaste tijden deelnemen aan rondleidingen door de hele synagoge.Tijdens de rondleidingen geven deskundige rondleiders uitleg over de geschiedenis en de architectuur van de unieke Groningse synagoge. Ook brengt de groep een bezoek aan de religieuze ruimte van de synagoge die nog steeds in gebruik is. Daar wordt uitleg gegeven over de gang van zaken tijdens de zaterdagse dienst.

De Groningse synagoge aan de Folkingestraat werd ontworpen door de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge door de Duitsers gebruikt als opslag- en verzamelplaats.

De tentoonstelling in de synagoge loopt van 12 juli tot en met 24 augustus 2012.

Benedictus XVI verdedigt 'oorlogspaus' Pius XII
Foto: CC/David ShankboneHet Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem in Jeruzalem
Het gereconstrueerde crematorium van Majdanek - Foto: CC/Goku122Komend najaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: