Tentoonstelling en congres over ‘De Vrouw 1813-1913’

Tentoonstelling en congres over 'De Vrouw 1813-1913'

Tentoonstelling en congres over ‘De Vrouw 1813-1913’

In 1913 bestond het Koninkrijk der Nederlanden honderd jaar en dat werd gevierd. Vrouwenorganisaties grepen die gelegenheid aan om een grote tentoonstelling te organiseren: ‘De Vrouw 1813-1913’. Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) organiseert een congres en tentoonstelling over deze bijzondere historische tentoonstelling.


Met de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813 – 1913’ wilden de vrouwenorganisaties honderd jaar geleden onder meer laten zien wat vrouwen bijdroegen aan cultuur, economie en maatschappij. Daarnaast vroeg men aandacht voor enkele misstanden en stelde men aan de orde dat vrouwen in veel gevallen nog gezien werden als tweederangs burgers waren.

Nu, honderd jaar later, heeft het KNHG een congres georganiseerd om de balans op te maken van de positie van vrouwen in Nederland in de afgelopen 200 jaar. De lezingen op het congres zijn gekoppeld aan de thema’s van de tentoonstelling van 1913. De opening van het congres wordt bijgewoond door prinses Beatrix. Daarmee wordt een traditie voortgezet. Haar overgrootmoeder, grootmoeder en moeder waren aanwezig bij de opening van de tentoonstellingen over de historische ontwikkeling van de positie van vrouwen in 1898, 1913 en 1948.

Het congres vindt plaats op 8 november in de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag.

- advertentie -

Naar aanleiding van het congres is er een tentoonstelling in de Verdieping van Nederland, de tentoonstellingsruimte van de KB. Het KNHG:

Als een soort museaal Droste-effect wordt een tentoonstelling over de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’ gehouden. De boeken, objecten en foto’s van en over ‘De Vrouw 1813-1913’ geven een hedendaags publiek inzicht in de grootschaligheid en veelzijdigheid van de expositie uit 1913. Waarom kozen vrouwen toen voor de tentoonstelling als propagandamiddel, wie waren de feministen achter de tentoonstelling en wat was er zoal te zien?

Tijdens de afgelopen geschiedenismaand liep de archiefwedstrijd Stuk van het Jaar. Het…
Beeld van Moulijn bij het Feyenoord-stadion
Beeld van Moulijn bij het Feyenoord-stadionHet standbeeld van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: