Tentoonstelling ‘Hoge pruiken, plat vermaak’

Hoge pruiken, plat vermaak

Bij het Utrechts Archief is sinds zaterdag de tentoonstelling Hoge pruiken, plat vermaak te zien. De expositie geeft een beeld van de provinciehoofdstad in de tijd van de Vrede van Utrecht.

Rond 1713 werd Utrecht overspoeld door veel buitenlandse diplomaten, die na een lange oorlog kwamen onderhandelen over vrede. Utrecht beleefde hierdoor gouden tijden.


- advertentie -

Vrede van Utrecht

Veel gelukszoekers trokken naar de stad om een graantje mee te pikken van de rijkdom die de buitenlandse gasten met zich meebrachten. Opera- en toneelvoorstellingen, bals en diners zorgden voor vermaak en de vele hoge heren brachten een vrije sfeer en losse zeden met zich mee. In de tentoonstelling is te zien wat dit betekende voor de Utrechters.

Bezoekers kunnen onder meer een virtuele koetsrit maken door het Utrecht van 1713. Verder is er bijvoorbeeld een feesttafel van een diplomatendiner te bekijken en men kan ontdekken hoe de diplomaten en hun gevolg zich vermaakten met theater, opera, drank, zwarte handel en prostitutie.

Speciaal voor de tentoonstelling is het werk Amoureuze en pikante geschiedenis van het congres en de stad Utrecht opnieuw uitgegeven. Dit anoniem in het Frans geschreven werk beschrijft de verborgen genoegens van bewoners en bezoekers van de stad, in de traditie van de Franse schandaalkronieken uit de tijd van de Vrede van Utrecht. Dit document is onlangs uitvoerig onderzocht en volgens het Utrechts Archief is het waarheidsgehalte van de verhalen veel hoger is dan altijd werd aangenomen. Ook de naam van de auteur is achterhaald: de Utrechtse leraar Italiaans Augustinus Freschot.

De tentoonstelling Hoge pruiken, plat vermaak is nog te zien tot 16 februari 2014.

Boeken over de Vrede van Utrecht:

Houten schooltas uit 1867 - Foto: Tassenmuseum HendrikjeTassenmuseum Hendrikje…
Zitkamer Lange Voorhout 32 - Foto door Alexine Tinne,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: