Dark
Light

Tentoonstelling over Joodse geschiedenis Den Haag

Auteur:
1 minuut leestijd
Philips Jan Caspar, Portugese synagoge Beth Jacob in Den Haag, 1729. Collectie Joods Historisch Museum
Philips Jan Caspar, Portugese synagoge Beth Jacob in Den Haag, 1729. Collectie Joods Historisch Museum

Voor de Tweede Wereldoorlog kende Den Haag de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam. Heel bekend is dat feit niet. Het Haags Historisch Museum bereidt een tentoonstelling voor over de Joodse geschiedenis van de stad. Het is voor het eerst dat een dergelijke tentoonstelling wordt georganiseerd.

Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden zich de eerste Portugese Joden in Den Haag, gevolgd door groepen Joden uit Duitsland en Oost Europa. Beide groepen richtten hun eigen synagogen op en rond de Nieuwe Kerk ontstond een Joodse Buurt. In de tentoonstelling komen thema’s als religie, bedrijvigheid, personen en het verenigingsleven aan bod.

Vervolging

Ook wordt aandacht besteed aan het lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 17.000 Joden, meer dan 12.000 zijn in de oorlog omgekomen. Na de oorlog bouwden overlevenden weer een actieve Joodse gemeenschap op. De tentoonstelling werpt ook een blik op dit hedendaagse Jodendom in Den Haag.

Naast stukken uit het Haags Gemeentearchief en de eigen museumcollectie zijn voorwerpen te zien uit de collecties van de Haagse Liberaal Joodse Gemeente en de Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag. Ook geeft het Joods Historisch Museum een groot aantal objecten in bruikleen.

De tentoonstelling loopt van 2 juli tot en met 13 november 2016.

Boek: De geschiedenis van de Joden

×