Tentoonstelling over de strijd om Nederlands-Indië

Bombing at the West Area of Kalidjati Airfield, Java – Kenji Yoshioka, 1942

Op 8 maart is het precies zeventig jaar geleden dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) capituleerde. In Museum Bronbeek in Arnhem opent binnenkort een tentoonstelling die deze historische gebeurtenis markeert.

Op 8 maart 1942 gaf luitenant-generaal Hein Ter Poorten van het KNIL zich over aan generaal Hitoshi Imamura van de Japanse Keizerlijke troepen. Enkele maanden eerder had de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië het Japanse keizerrijk de oorlog verklaard.- advertentie -

De Japanse generaal Hitoshi Imamura

Drie maanden na die oorlogsverklaring eindigden de gevechtshandelingen op Java met de algehele capitulatie van het KNIL. Museum Bronbeek:

De iconografie van de strijd om Nederlands-Indië gedurende deze drie maanden is beperkt: foto’s en filmbeelden zijn schaars en tonen geen gevechtshandelingen. Deze tentoonstelling wil daarin verandering brengen en een aanzet geven tot de iconografie van deze strijd.

In de tentoonstelling zijn onder meer schilderijen te zien over de strijd om Nederlands-Indië, die in Japan werden gemaakt voor het Japanse Keizerlijke leger. Volgens Bronbeek is het voor het eerst dat deze schilderingen van Japanse kunstenaars in Nederland te zien zijn.

Verder wordt aan de hand van berichten uit kranten en tijdschriften getoond hoe de strijd in Nederlands-Indië werd gevolgd. Ook zijn filmbeelden te zien van de training van de Landwacht in Batavia. Maarten de Roode, bewoner van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek, maakte als KNIL-militair op Java de strijd in maart 1942 mee en vertelt in een gefilmd interview in de expositie over zijn ervaringen.

Het museum toont verder het boek Alarm. Dit boek werd kort voor de Japanse inval uitgegeven in Batavia en moest de bevolking een hart onder de riem steken.

De tentoonstelling loopt tot 8 december 2012 en zal op 8 maart aanstaande geopend worden door luitenant-generaal Mart de Kruif, Commandant Landstrijdkrachten.

Hijman (Hansje) de Leeuw, 14-06-1938 - Privécollectie mevr. Ch.…
[caption id="attachment_14702" align="alignleft" width="265"]Ik ben er nogVoormalig nieuwslezeres Debby Petter staat op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: