Tentoonstelling: het Amsterdam van Sal Meijer

Schilderij van Sal Meijer (Joods Historisch Museum)

In het Joods Historisch Museum (JHM) is vanaf volgende week een overzichtstentoonstelling te zien met werk van de Amsterdamse schilder Sal Meijer (1877-1965). Titel van de tentoonstelling luidt: Het Amsterdam van Sal Meijer.

Schilderij van Sal Meijer (Joods Historisch Museum)


Sal Meijer (1877-1965) werd geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Aanvankelijk werkte hij in de diamanindustrie maar hij had eigenlijk meer interesse voor tekenen en schilderen. In de avonduren volgde hij daarom teken- en schilderlessen. Toen hij zesendertig was besloot hij zich helemaal toe te gaan leggen op het schilderen.

De kunstenaar trouwde met de niet-Joodse Liesje Giehl en verhuisde in de jaren dertig met zijn vrouw, zes katten en schildersezel naar Blaricum, waar zich toen een grote kunstenaarsgemeenschap bevond.

- advertentie -

Het JHM heeft de afgelopen decennia een aanzienlijke collectie werken van Sal Meijer weten te verzamelen. In de tentoonstelling Het Amsterdam van Sal Meijer worden deze werken voor het eerst getoond aan het publiek, gecombineerd met kunstwerken uit particuliere en museale collecties, waaronder het Stedelijk Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Kattenkabinet en de Mokum Collectie/Huiskamermuseum in Aalsmeer.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt er bij uitgeverij Bekking & Blitz een boekje over het leven en werk van de kunstenaar. De tentoonstelling loopt van 12 oktober 2012 tot en met 17 maart 2013.

Foto: Cuypershuis
beerputten-amersfoort

[caption id="attachment_18729" align="alignleft" width="265"]Foto: Centrum voor Archeologie Amersfoort

Het Centrum voor Archeologie Amersfoort…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: