Tentoonstelling over punk in Nederland

Nikki Ilva & Nixe, fotoBuffel

Het Centraal Museum in Utrecht komt in maart met een tentoonstelling over de punkperiode in Nederland.

De tentoonstelling heeft de toepasselijke titel God Save The Queen, naar een bekend nummer van de Sex Pistols, een van de bekendste punkbands uit de jaren zeventig. De expositie gaat over de periode 1977-1984. Jongeren braken toen – in een periode van crisis, hoge werkloosheid en woningnood – volgens het Centraal Museum uit een uitzichtloze situatie:- advertentie -

Keith Haring, zonder titel, 1983

Doe-het-zelf was het motto. Ze kraakten de slooppanden van de steden en begonnen daarbinnen nieuwe bedrijfjes. De muziek en de kunst werden door de jonge generatie flink opgefrist: de punk verjoeg de gekunstelde symfonische rock van de jaren zeventig.

Nederland staat in de tentoonstelling centraal maar er wordt ook buiten de grenzen gekeken. In de tentoonstelling worden werken getoond van Walter Dahn, Georg Dokoupil en de Amerikanen Keith Haring, Rammellzee en Jean-Michel Basquiat. Het Centraal Museum:

Maar ook Spray Armee komt aan bod, een tijdelijk collectief gevormd door René Daniëls, Hewald Jongenelis, Rob Scholte en Roland Sips in een poging een Nederlands antwoord te geven op de Amerikaanse graffiti.

De getoonde werken komen uit zowel museale als privécollecties.

De tentoonstelling ‘God Save the Queen’ loopt van 3 maart tot en met 10 juni 2012


Antonijnse Nymphaeum, tweede helft van tweede eeuw - Foto:…
Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans - Francisco Domenech, 1488 -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: