Tentoonstelling over socialistisch realisme

Andrei Mylnikov, On Peaceful Fields, Olieverf op doek, 1950 (Drents Museum)

Bij het Drents Museum in Assen zijn vanaf zaterdag 17 november een groot aantal kunstwerken uit de voormalige Sovjet-Unie te zien. In de tentoonstelling, getiteld De Sovjet Mythe, staat het museum stil bij het socialistisch realisme.

Alexandr Laktionov, Letter from the front, Olieverf op doek, 1962 (Drents Museum)


Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was het socialistisch realisme de enige geoorloofde kunstvorm in de Sovjet-Unie. Met behulp van kunst werd een zogenaamde ‘Sovjet Mythe’ gecreëerd. De schilderijen toonden niet de werkelijkheid, maar het communistische toekomstbeeld en ideaal. Hardwerkende en lachende mensen, bruisende fabrieken en portretten van de communistische leiders waren met name populaire thema’s binnen het socialistisch realisme.

Het Drents Museum presenteert, voor het eerst in Nederland, een groot overzicht van werken uit deze kunststroming. Het gaat onder meer om werken van kunstenaars als Aleksandr Deineka, Aleksandr Samochvalov, Isaak Brodskij, Arkadi Plastov en Kazimir Malevitsj.

- advertentie -

In totaal worden er zeventig schilderijen en zes sculpturen getoond. Ze zijn afkomstig van het State Russian Museum in Sint Petersburg, dat één van de grootste en belangrijkste collecties op dit gebied beheert.

Tegelijkertijd is in het museum de tentoonstelling Samen en Alleen. Leven in Rusland van 1900 tot nu te zien. Daarin krijgen bezoekers een beeld van het leven van de ‘gewone’ Rus, gezien vanuit de optiek van het gezin en het dagelijkse leven. De twee tentoonstellingen lopen parallel aan elkaar.

Sovjet Mythe

De tentoonstelling De Sovjet Mythe is opgebouwd aan de hand van zes thema’s: platteland, industrie, leiderscultus, gezin, sport en het nieuwe vrouwbeeld. Het Drents Museum:

De meeste schilderijen zijn zeer groot, omdat ze voor publieke ruimtes zoals fabrieken, kantoren, kazernes en overheidsgebouwen bestemd waren. De tentoonstelling toont de diversiteit en de schilderkunstige kwaliteit van deze werken. Het uitdrukkelijke doel van de presentatie is om deze schilderijen niet alleen als een resultaat te laten zien van politieke en historische omstandigheden, maar ook als autonome kunstwerken.

Alexsandr Deineka, Collective farmer woman on bicycle, olieverf op doek, 1935 (Drents Museum)

De Sovjet Mythe is de tweede tentoonstelling in de serie ‘Internationaal realisme in het Drents Museum’. Eerder was er al een tentoonstelling te zien met realisme uit Leipzig en later volgt nog een tentoonstelling over het Amerikaans Realisme. De tentoonstelling over het socialistisch realisme is te zien van 17 november 2012 tot en met 9 juni 2013.

Lees ook: Socialistisch realisme

Alexander Samokhvalov, Female subway-builder with a drill, olieverf-wax op doek, 1937 (Drents Museum)

ontsnapt-beeldenstorm-1-gr
Gewelfschotel met het symbool van Lucas de evangelist -…
Ovale Zaal in het Teylers Museum - Wybrand Henriks,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: