Tentoonstelling over Stanley Kubrick bij EYE

Zusjes uit The Shining – Foto: EYE

Bij het EYE filmmuseum in Amsterdam is vanaf donderdag een tentoonstelling te zien over de Amerikaans filmregisseur Stanley Kubrick (1928-1999). Er zijn onder meer bijzondere objecten en documenten uit het privéarchief van de legendarische regisseur te zien.

De reizende tentoonstelling is samengesteld door het Deutsches Filmmuseum. Dit Duitse museum ging acht maanden lang op ontdekkingstocht door de nagelaten collectie in Kubricks huis bij Londen, dat tot voor kort ontoegankelijk was. Aan de hand van foto’s,- advertentie -

Zelfportret van Stanley Kubvrick, ca. 1949

brieven, originele attributen en kostuums, scenario’s en camera’s wordt in de tentoonstelling een beeld gegeven van de gedachtewereld van de filmmaker.

Stanley Kubrick werkte aanvankelijk als fotograaf voor het tijdschrift Look. In 1951 maakte hij twee documentaires en later volgden nog twee gangsterfilms waaronder The Killing (1956). Zijn anti-oorlogsfilm Paths of Glory (1957) werd bekroond op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Mede hierdoor werd hij gevraagd om de beroemde spektakelfilm Spartacus (1961) te regisseren.

Enkele andere bekende films van Kubrick’s hand zijn Lolita, 2001: A Space Odyssey, The Shining en A Clockwork Orange.

Gedurende de tentoonstelling worden alle films van Stanley Kubrick in de filmzalen van EYE vertoond.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn onder meer foto’s uit de jaren veertig te zien die de jonge Kubrick voor Look Magazine maakte. Daarnaast wordt, in een twintig minuten durende audiovisuele presentatie, dieper in gegaan op Kubricks bijzondere gebruik van muziek. Het EYE filmmuseum:

De tentoonstelling biedt een blik achter de schermen van de filmsets en geeft inzicht in Kubricks technische innovaties en het gebruik van special effects. Dat Kubrick zijn filmprojecten tot in het kleinste detail voorbereidde, blijkt uit de hoeveelheid en de veelzijdigheid van het geëxposeerde materiaal.

Iconische objecten

Verder zijn in de tentoonstelling een aantal iconische objecten te zien zoals het Starchild en de centrifuge uit 2001: A Space Odyssey, het doolhof en de jurken van de zusjes in The Shining en de Born to kill-helm van soldaat Joker uit Full Metal Jacket.

De tentoonstelling, getiteld Stanley Kubrick: The Exhibition, loopt van 21 juni tot en met 9 september 2012.

sitestat

2001: A Space Odyssey – Foto: EYE

teylers-wikimedia-gr
Catalaanse pagina op Wikipedia over 'Teylers Eerste Genootschap'Dankzij een…
Het nieuwe logo van het Stedelijk MuseumHet Stedelijk Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: