Tentoonstelling over Simon Carmiggelt in Persmuseum

Simon Carmiggelt in 1982 - Foto: CC / VARA

Simon Carmiggelt in 1982 – Foto: CC / VARA

Naar aanleiding van het honderdste geboortejaar van schrijver en columnist Simon Carmiggelt komt het Persmuseum in Amsterdam volgende maand met een speciale tentoonstelling.


Simon Carmiggelt werd bij het grote publiek onder meer bekend met zijn krantencolumns, zogenaamde Kronkels, in Het Parool. Meer dan tienduizend Kronkels publiceerde Carmiggelt in totaal in ‘zijn’ krant. “Liefdevolle waarnemingen van ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen, gekleurd door een weemoedige ondertoon”, aldus het Persmuseum.

Carmiggelt kreeg in 1974 de P.C. Hooftprijs maar bleef zich altijd als journalist beschouwen.

Het honderdste geboortejaar van de “chroniqueur van het dagelijkse leven” is voor het Persmuseum reden om een tentoonstelling te wijden aan de schrijver van de kleine stukjes op pagina drie van Het Parool. Het Persmuseum:

- advertentie -

Nam hij in zijn cursiefjes zelden een uitgesproken standpunt in, in zijn politieke activiteiten deed hij dat des te meer. Extreme politieke denkbeelden en totalitaire regimes waren hem een doorn in het oog. De expositie besteedt aandacht aan zijn betrokkenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het illegale blad Het Parool en aan zijn geëngageerde activiteiten, onder andere voor Amnesty International.

De tentoonstelling staat verder stil bij zijn commerciële succes en bij zijn voobeelden en bewonderaars. Behalve boeken, pamfletten, tekeningen en kranten is er veel bewegend beeld te zien: Carmiggelt was een graag geziene gast op tv, waar hij zijn cursiefjes voorlas en soms zelf optrad in sketches of shows.

De tentoonstelling is te zien van 8 november 2013 tot en met 26 januari 2014.

Haags Historisch Museum - Foto: CCTijdens het nationale…
Teylers Museum, ovale zaalDrie bekende Nederlandse wetenschapsmusea hebben…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: