Tentoonstelling toont Japans-Indische nakomelingen

De Japanse fotografe Miyuki Okuyama portretteerde 30 mensen uit Nederland, die geboren werden uit een Nederlands-Indische moeder en een Japanse vader in de periode van de Japanse bezetting en de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1942-1949).

Als kinderen van de Japanse bezetter groeiden zij op met een schuldgevoel in een omgeving die hen vijandig gezind was. Nu, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn veel Japans-Indische nakomelingen op zoek naar hun biologische vader als belangrijk ontbrekend deel van hun identiteit. Miyuki Okuyama portretteerde hen frontaal en toont hen zonder opsmuk.

Okuyama woont en werkt in Nederland en exposeerde in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Haar fotoseries- en fotoboeken werden herhaaldelijk genomineerd. Haar fotoboek ‘Dear Japanese’ is opgenomen in de bibliotheek van het MoMa te New York.

Haar tentoonstelling ‘Dear Japanese’ is van 28 april tot en met 3 juli 2016 te zien in Museum Bronbeek. De foto-documentaire past in de reeks tijdelijke exposities die Museum Bronbeek presenteert rond de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië.

Zie ook: Boeken over Nederlands-Indië

Rafaello Sanzio (Rafaël) 1483-1520), Christus de Verlosser zegent ons, ca. 1505-1506, olieverf op paneel, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia (detail)
Rijksmuseum Twenthe is er in geslaagd zeventig topstukken uit de Italiaanse renaissance…
Monument voor slachtoffers interneringskampen Padang en Bangkinang
Op zondag 24 april 2016 zal om 11.30 uur op het landgoed…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: