Tentoonstelling: Tuinen van de farao’s

Maquette van de paleistuin van farao Achnaton – Römisch-Germanisches Museum in Keulen

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden besteedt vanaf vrijdag met een tentoonstelling aandacht aan de rol die bloemen en planten in het oude Egypte speelden.

Met de tentoonstelling Tuinen van de Farao’s brengt het museum de bloemen, planten, kruiden en bomen van de oude Egyptenaren naar Leiden. Te bewonderen zijn meer dan tweehonderd voorwerpen zoals Egyptische landschappen en tuinen op stenen reliëfs, amuletten en vaasjes van glas en faience in de vorm van lotusknoppen, papyrusbloemen en- advertentie -

Tegeltje met afbeelding van korenbloem en alruin, 1350 v.Chr. – RMO

vruchten, kleurrijke sieraden en gedroogde bloemenkransen uit koningsgraven.

In een van de zalen van het museum is een gedetailleerde maquette (4,7 bij 2,5 meter) te vinden van de paleistuin die farao Achnaton liet bouwen in zijn hoofdstad Amarna. Dit object is in bruikleen gegeven door het Römisch-Germanisches Museum in Keulen

De tentoonstelling stelt bezoekers volgens het RMO in staat om, in het decor van een Egyptische paleistuin, kennis te maken met het natuurschoon van het oude Egypte. Zo zijn er voorstellingen van tuinen, planten en bloemen op papyri en stenen reliëfs, kralen en amuletjes in de vorm van bloemknopjes en druiventrossen, korenbloemen op een faience tegeltje en een sierlijk houten vrouwenfiguurtje met een lotusbloem in haar hand.

Daarnaast zijn er gedroogde bloemen, vruchten en planten, die in het droge Egyptische klimaat drieduizend jaar bewaard zijn gebleven. Het museum:

Dat Egyptische plantenmotieven tot in onze tijd een bron van inspiratie zijn voor kunstenaars en wetenschappers laat de tentoonstelling zien met een selectie van Art Deco kunst, 19de-eeuwse sieraden met Egyptische lotusmotieven en tekeningen die gemaakt zijn tijdens de expeditie van Napoleon in Egypt
e.

Naar aanleiding van de tentoonstelling biedt De Hortus botanicus in Leiden (op vijf minuten loopafstand van het museum) een wandelroute langs planten uit het Midden-Oosten in de tuin en de Victoriakas.

De tentoonstelling Tuinen van de Farao’s loopt van 27 april tot en met 2 september 2012


Bloemenkrans van de mummie van Ramses II, gevonden in 1881 in Deir-eil-Bahari


degouve-de-nuncques-kroller-gr
Le hameau (neige) - William Degouve de Nuncques, 1911…
[caption id="attachment_15908" align="alignleft" width="265"]Rolling tones in 2006 - Foto: CCIn het Duitse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: