Tentoonstelling over unieke ‘Atlas der Neederlanden’

Gelderse Vallei in 6 bladen door Justus van Broeckhuysen, 1705 - Pagina (detail) uit de Atlas der Neederlanden - http://cf.uba.uva.nl/atlasderneederlanden

Gelderse Vallei in 6 bladen door Justus van Broeckhuysen, 1705 – Pagina (detail) uit de Atlas der Neederlanden – http://cf.uba.uva.nl/atlasderneederlanden

Naar aanleiding van het tweehondersjarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden heeft de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een tentoonstelling samengesteld: Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk.

Koninkrijk der Nederlanden en het Groothertogdom Luxemburg volgens de bepalingen van het Wener Congres, uitgave François Bohn, 1816 - http://cf.uba.uva.nl/atlasderneederlanden

Koninkrijk der Nederlanden en het Groothertogdom Luxemburg volgens de bepalingen van het Wener Congres, uitgave François Bohn, 1816 – http://cf.uba.uva.nl/atlasderneederlanden


De tentoonstelling draait om de Atlas der Neederlanden. Dit immense werk – dat bestaat uit maar liefst negen in leer gebonden foliobanden met in totaal 618 gedrukte en handgetekende kaartbladen uit de late zeventiende, de achttiende en de vroege negentiende eeuw – geeft een gedetailleerd topografisch totaalbeeld van Nederland en (ten dele) België, zoals onze landen waren in de periode tot en met de Franse Tijd en de jaren onmiddellijk daarna.

In de atlas is volgens de Universiteit van Amsterdam werk te vinden van alle bekende cartografen en kaartenuitgevers uit de laatste anderhalve eeuw voor 1815.

Wandkaarten

Veel van de gedrukte kaartbladen die nu gebonden in de Atlas der Neederlanden voorkomen, waren oorspronkelijk bedoeld om tot grote wandkaarten aan elkaar geplakt te worden, zoals de provinciekaarten in meerdere bladen van Holland (40 bladen), Zeeland (9 bladen) en Utrecht (15 bladen).

- advertentie -

De afgelopen jaren zijn de kaarten gerestaureerd en gedigitaliseerd. Bij de tentoonstelling verschijnt een facsimile-uitgave van de originele Atlas. Een bijzondere uitgave waar liefhebbers diep voor in de buidel moeten tasten. De facsimile-uitgave verschijnt in een genummerde oplage van honderd sets van elk tien delen. Kostprijs: €6.995.

Er verschijnt daarnaast een boek over de Atlas der Neederlanden van de hand van conservator Jan Werner en bij uitgeverij Athenaeum is een boek verschenen met wandelingen aan de hand van kaarten uit de beroemde atlas.

De tentoonstelling wordt op 17 oktober geopend door koning Willem-Alexander en is vervolgens te bezoeken tot 9 februari 2014. Zie voor meer informatie ook de website cf.uba.uva.nl/atlasderneederlanden

Lees ook: Wandelingen der Neederlanden

Het Van Gogh Museum heeft deze maand een nieuwe gratis app gelanceerd:…
Bijzondere visserstruien in Katwijks MuseumHet Katwijks Museum staat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: