Terugkijken: 150 jaar Bronbeek

Bewoners tehuis Bronbeek bij tuinbeeld Mars op landgoed Bronbeek - Gravure uit 1881

Bewoners tehuis Bronbeek bij tuinbeeld Mars op landgoed Bronbeek – Gravure uit 1881

Honderdvijftig jaar geleden opende het Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek in Arnhem de deuren. Het tehuis was bedoeld voor veteranen van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Landgoed Bronbeek was eerder eigendom van koning Willem II. Halverwege de negentiende eeuw schonk de koning het landgoed aan de staat der Nederlanden, op voorwaarde dat het alleen gebruikt zou worden voor de verzorging van oude en gewonde veteranen.

De afgelopen honderdvijftig jaar hebben ongeveer 6150 militairen in Bronbeek gewoond. Inmiddels er is nog ruimte voor vijftig alleenstaande veteranen van alle krijgsmachten, beneden de rang van officier. Het museum beheert vandaag de dag zo’n 45.000 voorwerpen, houdt verschillende tentoonstellingen en biedt ruimtes voor bijvoorbeeld reünies en herdenkingen.

- advertentie -

Omroep Max maakte onlangs een documentaire over het militair verzorgingstehuis. Hierin komen onder meer veteranen, zorgverleners en politici aan het woord over de geschiedenis van het bijzondere tehuis:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook: Bronbeek: wonen tussen trofeeën

Gerelateerde boeken:

Bronbekers bij het monument Van Heutsz op het landgoed…
Vanaf aankomende maandag is bij de EO een nieuwe vierdelige dramaserie over…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: