Terugkijken: Ajax! Joden! Amsterdam!

Supporter van Ajax met een Davidster - Still uit de documentaire

Supporter van Ajax met een Davidster – Still uit de documentaire

De harde kern van Ajax gebruikt al decennialang de geuzennaam ‘Joden’. Vanaf de F-side klinkt bijna ieder thuiswedstrijd van de club de kreet ‘Joden, joden’, ‘Superjoden!’ en ‘Joden worden kampioen’.

Lang niet iedereen is blij deze zelfgekozen geuzennaam, onder meer omdat fanatieke aanhangers van andere clubs er mee aan de haal gaan. In 2003 liet de burgemeester van Amsterdam bijvoorbeeld nog supporters van FC Utrecht terugsturen nadat die ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’ hadden gescandeerd. Op bezoek bij andere clubs worden Ajax-supporters ook geregeld getrakteerd op sisgeluiden die ontsnappend gas moeten verbeelden, een duidelijke verwijzing naar de Holocaust.

In de documentaire Ajax! Joden! Amsterdam! gaat Frans Bromet op onderzoek uit. Was Ajax ooit wel een echte ‘Jodenclub’? En hoe vinden verschillende Joodse supporters het er vanaf de tribunes ‘Joden, Joden’ wordt geroepen?

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Wim RuskaOud-judoka Wim Ruska heeft een plek gekregen…
Mein KampfFacebook heeft onlangs het beruchte boek Mein…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: