Terugkijken: Beatrice de Graaf over razzia Putten en leven in de DDR

Beatrice de Graaf -  Zomergasten 2013

Beatrice de Graaf – Zomergasten 2013

Afgelopen zondag was de Nederlands hoogleraar conflict en veiligheid Beatrice de Graaf als zomergast drie uur lang op televisie te zien.

Met haar gesprekspartner Wilfried de Jong sprak ze onder meer over de razzia van Putten, onderzoek in oude DDR-archieven, gevaarlijke vrouwen, de achtergronden van ‘de terrorist’ en haar religieuze achtergrond.


De Graaf werd geboren in het Gelderse dorp Putten en is gefascineerd door de razzia die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit dorp plaatsvond. Bij deze razzia werden 661 mannen, als vergeldingsactie voor een verzetsdaad, vanuit het dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.

Randstedelijke arrogantie

De hoogleraar liet zondag haar persoonlijke betrokkenheid bij dit drama blijken. Ze liet onder meer een televisiefragment zien waarin psychiater Andries van Dantzig (1920-2005), zelf ex-gevangene, uitlegde waarom volgens hem zo weinig van de weggevoerde Puttenaren de oorlog hadden overleefd. De psychiater weet dit onder meer aan de protestantse achtergrond van de Puttenaren die te veel zouden hebben berust in hun lot. De Puttenaren werkten te hard en hadden geen overlevingsmentaliteit.

Beatrice de Graaf wond zich op over de uitspraken van de psychiater die ze bestempelde als ‘randstedelijke arrogantie’. Daarna toonde ze onder meer nog een televisiefragment van een gesprek dat ze jaren geleden zelf had met een SS’er die tijdens de oorlog in Putten had gewerkt. Samen met zijn vrouw probeerde ze herinneringen van de man aan de razzia boven tafel te krijgen. Of de herinneringen waarmee hij uiteindelijk op de proppen kwam authentiek waren of dat hij na het wat pinnige doorvragen van zijn echtgenote sociale wenselijke antwoorden gaf, werd niet echt duidelijk.

- advertentie -

Bekijk de Zomergasten-aflevering hieronder terug:

Get Adobe Flash

Boeken over de razzia van Putten:

Het stoomschip Nieuw Amsterdam waarmee de kinderen naar…
The Sun spoorde Laszlo Csatary een jaar geleden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: