Terugkijken: De drie koningen van Oranje (Willem I)

De drie koningen van Oranje (Willem I)

De drie koningen van Oranje (Willem I)

Naar aanleiding van de viering 200 jaar Koninkrijk verschenen er deze week biografieën van de drie eerste Oranjekoningen: Willem I, II en III. Omroep MAX gaat de komende weken met hun biografen op zoek naar het verhaal van de drie koningen.


Zwerver

De biografie van koning Willem I, de Oranjetelg die op 30 november 1813 na enkele jaren ballingschap in Scheveningen landde, werd geschreven door historicus Jeroen Koch. In het boek wordt ook de periode vóór 1813 behandeld. Want de eerste Oranjekoning was jarenlang géén koning. Hij was toen een soort “zwerver in een door oorlog verscheurd Europa”.

Willem I is de geschiedenis in gegaan als een alleenheerser met hart voor zijn bevolking, die bovendien grote economische verdiensten had. De werkelijkheid was volgens zijn biograaf complexer.

Omroep Max staat de komende weken uitgebreid stil bij de geschiedenis van de Oranjekoningen. Iedere week wordt een andere koning behandeld. Vrijdag werd de serie gestart met Willem I. Te zien is hoe Paul Rem, conservator bij Paleis het Loo, samen met biograaf Jeroen Koch, op onderzoek gaat naar de geschiedenis van Willem I.

- advertentie -

Drie koningen van Oranje

Robbert Dijkgraaf over Albert EinsteinProfessor Robbert Dijkgraaf gaf…
Zaterdag werd herdacht dat prins Willem Frederik op 30 november 1813 na…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: