Terugkijken: De Gouden Eeuw (een wereldonderneming)

De zaak Coen, een rechtszaak in het Westfries Museum

Tijdens de vijfde aflevering van de veelbesproken televisieserie De Gouden Eeuw werd dindsdagavond onder meer verteld over de daden van Jan Pieterszoon Coen.

Deze Jan Pieterszoon Coen was afgelopen jaar nog veel in het nieuws. Nadat een standbeeld van de voormalig VOC-medeweker in Hoorn van de sokkel was gevallen werd er druk gediscussieerd over dit beeld.


Moest het eigenlijk wel terug worden geplaatst? Verdiende Jan Pieterszoon Coen eigenlijk wel zo’n eerbetoon? De meningen liepen uiteen.

- advertentie -

In het Westfries Museum in Hoorn werd uitgebreid aandacht besteed aan de zaak. Bezoekers mochten in het museum als jurylid een oordeel komen vellen. De meningen over Coen en ´zijn standbeeld´ werden verzameld en op een muur in het museum geplakt.

Jan Pieterszoon Coen was de vierde gouverneur-generaal van Oost-Indië en wordt vaak gezien als de grondlegger van de Nederlandse heerschappij in de Indische archipel. De bekende VOC-medewerker is omstreden. Hij kreeg in de zeventiende eeuw bijvoorbeeld de bijnaam Slachter van Banda, nadat hij duizenden Bandanezen had gedood omdat die, onder druk van de Engelsen, hun specerijen-contract niet waren nagekomen.

De Gouden Eeuw

In de vijfde aflevering van De Gouden Eeuw bezocht presentator Hans Goedkoop verschillende belangrijke plekken in voormalig Nederlands-Indië en hij ging naar de tentoonstelling in het Westfries Museum waar hij sprak met hoogleraar Leonard Blussé over ‘de zaak Coen’.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Noordelijke povincies geven 1 miljoen aan culturele instellingenDe provincies…
Léon Povel in 1938 - De Nederlandse hoorspelregisseur Léon…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: