Terugkijken: De Grachtengordel

‘De bocht van de Herengracht’ (1671-72) van Gerrit Berckheyde

In 2013 bestaat de Amsterdamse Grachtengordel precies vierhonderd jaar. Actualiteitenrubriek EenVandaag stond deze week stil bij dit bijzondere jubileum.

In 1613 ging het Amsterdamse gemeentebestuur akkoord met een grote stadsuitbreiding. Bij deze uitbreiding ontstond het begin van de Amsterdamse grachtengordel, in de vorm van een halve ui.


De Herengracht, die al bestond, werd verbreed en de eerste stukken van de Keizersgracht en Prinsengracht werden gegraven. De grachten waren bedoeld voor de rijkere burgers van de stad. Achter de grachten kwam de Jordaan, een groot middenstands- en werkliedenkwartier.

- advertentie -

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van Unesco en dit jaar bestaat de gordel dus precies vierhonderd jaar. Dit weekend wordt in de hoofdstad het jubileumjaar officieel afgetrapt, onder meer een Amsterdamse Hotelnacht en het evenement 24H.

EenVandaag stond afgelopen week met een reportage al stil bij het vierhonderdjarig bestaan van de beroemde grachtengordel:

sitestat

Sesamstraat is voor het eerst te zien in Nederland en Vlaanderen (1976)…
Mart Smeets in Verborgen VerledenIn het televisieprogramma Verborgen Verleden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: