Terugkijken: De kinderen van Birnbaum

Westerbork

De documentaire De kinderen van Birnbaum vertelt het bijzondere verhaal van barak 35 in voormalig Kamp Westerbork. Deze barak diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als een soort weeshuis.

De Joodse familie Birnbaum arriveerde in 1939 in Kamp Westerbork dat toen nog dienst deed als vluchtelingenkamp. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich in de loop van de tijd steeds meer over Joodse (onderduik)kinderen die zonder ouders het doorgangskamp binnenkwamen.

Wekelijkse transporten

Uiteindelijk werd barak 35 als weeshuis ingericht, compleet met onder meer aparte kinderslaapzalen, een spreek- en behandelruimte voor een kinderarts en een eigen keuken. De kinderen kregen ook les in het weeshuis en gingen er naar de synagoge.

- advertentie -

De wekelijkse transporten vormden tijdens de oorlogsjaren een constante dreiging voor de weeskinderen en hun verzorgers. Hoewel de leiding er alles aan deed om de kinderen zolang mogelijk in het weeshuis te houden, gingen uiteindelijk bijna alle kinderen op transport naar de vernietigingskampen in het Oosten.

De documentaire over de bijzondere weeshuis-barak:

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork is de komende tijd een tentoonstelling te zien over de weeshuisbarak

Gerelateerde uitgaven:

Monument op de DamIn Nederland was het zaterdagavond om…
Luidsprekerwagen van het NSKK in het door de Duitsers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: