Terugkijken: De droom van Martin Luther King

Op 28 augustus 1963 hield de Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King bij het Lincoln-memorial in Washington zijn wereldberoemde I have a dream-toespraak. Hierin zei hij onder meer te dromen van een tijd waarin echt betekenis zou worden gegeven aan het principe dat zegt dat alle mensen gelijk geboren zijn.

Deze week is het vijftig jaar geleden dat Martin Luther King zijn legendarische woorden sprak. Nieuwsuur stond maandag stil bij dat feit.

Martin Luther King had in 1963 een mars naar Washington georganiseerd waar 200.000 blanke en zwarte mensen aan deelnamen. Aangekomen in Washington hield King zijn wereldberoemde toespraak. Kort hierna ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede en nam de Amerikaanse president Lyndon Johnson de Voting Rights Act aan. Hierdoor kreeg de Amerikaanse overheid onder meer de mogelijkheid rassengelijkheid op de werkvloer of bij openbare diensten af te dwingen.

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King vermoord door sluipschutter James Earl Ray.

- advertentie -

Lees ook: Martin Luther King (1929-1968)

Bekijk hieronder de reportage van Nieuwsuur:

Gerelateerde uitgaven:

Supporter van Ajax met een Davidster - Still uit de documentaire
Supporter van Ajax met een Davidster - Still…
Beeltenis van Julianus Apostate op een bronzen munt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: