Terugkijken: Frits van Oostrom over ‘Wereld in woorden’

Letterkundige en historicus Frits van Oostrom publiceerde onlangs het boek Wereld in woorden, over de geschiedenis van de Nederlandse literatuur in de periode 1300-1400. Donderdagavond was hij bij Pauw & Witteman te gast om te praten over zijn boek.

Frits van Oostrom over ‘Wereld in woorden’

Van Oostrom vertelt onder meer over de gruwelijke kant van de veertiende eeuw. Want in deze periode verloor Europa bijna de helft van zijn inwoners aan de pest. Door dit soort onheil waren sommige inwoners ervan overtuigd dat de veertiende eeuw voor het ongeluk was geboren. Niet voor niets waren dit de jaren die steeds begonnen met ´13´.

De veertiende eeuw was echter niet alleen een eeuw van groot onheil, maar ook een eeuw van grote creativiteit. Van Oostrom onderzocht de Nederlandse literatuur in deze periode en die maakte juist een hele creatieve periode door. In zijn boek schrijft hij onder meer over chirurgische geschriften en ethische tegeltjeswijsheden, maar ook over unieke abele spelen, schuine humor van boerden en over het ontroerende Egidiuslied.

Boek: Wereld in woorden

- advertentie -

Van Oostrom over zijn boek ‘Wereld in woorden’:

Huis Bergh toont verzameling middeleeuwse handschriften Kasteel Huis Bergh…
De rivieraak - Foto: Gemeente UtrechtTijdens graafwerkzaamheden voor een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: