Terugkijken: Gesprek over ‘Mein Kampf’ bij Pauw & Witteman

Herman Loonstein bij Pauw & Witteman

Herman Loonstein bij Pauw & Witteman

Herman Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland, heeft aangifte gedaan tegen een Amsterdamse galeriehouder omdat die het boek Mein Kampf verkoopt. In Nederland is verkoop van dit beruchte boek van Adolf Hitler verboden.


Zowel Herman Loonstein als de galeriehouder, Michiel van Eyck, waren maandagavond te gast bij Pauw & Witteman om te praten over de kwestie. Wat de galeriehouder betreft is het verkoopverbod bizar omdat het werk gewoon vrij op internet beschikbaar is. Daarnaast ziet hij Mein Kampf als een authentiek historisch monument.

Loonstein is juist blij met het verbod. Bij Pauw & Witteman zei hij onder meer:

De Hoge Raad heeft in 1987 over dit boek geoordeeld dat het mensen op gekke gedachten kan brengen. Dus het is niet dat het alleen maar formeel bij wet is verboden, maar er is een hele goede reden.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

- advertentie -

Bekijk de uitzending hieronder terug:

Een van de werken waarvan de herkomst onduidelijk is - Allegorie op de gerechtelijke moord op Johan van Oldenbarneveldt, 1622 (Museum Het Prinsenhof)
www.musealeverwervingen.nlIn de Nederlandse museumcollecties bevinden zich 139 werken…
Heinrich MüllerDe Duitse Gestapo-baas Heinrich Müller blijkt na…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: