Terugkijken: Herdenking opstand Sobibor

Trein bij het voormalige vernietigingskamp

Trein bij het voormalige vernietigingskamp

Maandag werd op het terrein van vernietigingskamp Sobibor de opstand herdacht die in 1943 in het kamp uitbrak. De herdenking werd onder meer bijgewoond door Jules Schelvis, één van de weinige Nederlandse overlevenden van het kamp.

Op 14 oktober 1943 ontsnapten uiteindelijk ongeveer driehonderd gevangenen uit vernietigingskamp Sobibor. Het merendeel van hen werd tijdens een door de Duitsers opgezette klopjacht of door mijnen rond het kamp gedood. Uiteindelijk wisten minder dan vijftig gevangenen de opstand te overleven. Veel van de Joden die in het kamp achtergebleven waren, werden door de Duitsers omgebracht.

Dinsdag werd die opstand voor het eerst herdacht. Ook Jules Schelvis woonde de herdenking bij. De NOS zond de herdenking uit en toonde ook interview dat Rob Trip eerder met de Holocaust-overlevende en oprichter van Stichting Sobibor had.

Bekijk de uitzending hieronder terug

- advertentie -

Minder dan vijftig gevangenen overleefden de opstand. De nazi’s besloten het kamp na de opstand te ontmantelen en probeerden de sporen van hun daden uit te wissen. Hiervoor werden dertig gevangenen vanuit het kamp Treblinka opgetrommeld. Toen die klaar waren met hun werk, werden ze ook gedood.

Sobibor werd (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend gebouwd als vernietigingskamp van Joden. Tussen april 1942 en november 1943 werden ruim 170.000 mensen in het kamp vermoord, voornamelijk Joden. In Sobibor kwamen naar schatting 35.000 uit Nederland afkomstige Joden om het leven.

Monument in Sobibor
Vrij Nederland van mei 1942 (KB)

[caption id="attachment_37727" align="alignleft" width="265"] Vrij Nederland van mei 1942 (KB)

De Nederlandse verzetsvrouw…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: