Terugkijken: Hoe staat het met de beveiliging van musea?

Foto: Van Gogh Museum / Luuk Kramer

Foto: Van Gogh Museum / Luuk Kramer

Naar aanleiding van diefstal van zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam stond actualiteitenrubriek EenVandaag dinsdagavond stil bij de beveiliging van Nederlandse musea. Hoe staat het daar eigenlijk mee?


Aan het woord kwam onder meer beveiligingsexpert Ton Cremers, voormalig hoofdbeveiliger van het Rijksmuseum. Volgens de expert hebben de criminelen overduidelijk aangetoond dat het niet goed zak met de beveiliging van de Kunsthal.

De camerabeelden waren heel erg slecht. Ze konden heel makkelijk binnenkomen. In twee minuten tijd zeven schilderijen stelen met een waarde van tegen de twintig miljoen, en dan zo weg weten te komen. En dat niet door een paar professionele criminelen, maar door een paar klungelaars uit Roemenië.

EenVandaag stond ook stil bij andere incidenten. In totaal is er dit jaar in zeven Nederlandse schilderijen ingebroken en werden er daarbij waardevolle spullen gestolen. Cremers zou het een goede zaak vinden als de musea eens bij elkaar zouden komen om gezamenlijk te bekijken wat er gedaan kan worden op het vlak van beveiliging. De beveiligingsexpert:

Een dergelijke ontwikkeling heb ik nog niet kunnen constateren.

Toine Bergers, directeur van de Vereniging van Rijksmusea, stelt echter dat er de afgelopen jaren miljoenen in de beveiliging van musea is gestoken. Een roof uit het Van Gogh Museum in 2002 zou voor veel museum aanleiding zijn geweest het beveiligingsbudget op te schroeven.

- advertentie -

Bekijk de reportage van EenVandaag hieronder:

sitestat

Gerelateerde boeken:

Kijkje in de distilleerderij van Van Zuylekom Levert…
[caption id="attachment_12990" align="alignleft" width="265"] Pijnkelder in de Gevangenpoort - Foto: Kees HagemanMuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: