Terugkijken: Levende klederdracht

Still Pauw & Witteman

Still Pauw & Witteman

Steeds minder vrouwen lopen in klederdracht. Documentairemaker Niek Kopen portretteerde enkele van de laatste vrouwen die nog in streekdracht lopen. Zijn docu, getiteld Levende klederdracht, gaat donderdag op het IDFA in première.


In de film worden twaalf dames geportretteerd die nog dagelijks klederdracht dragen. Ze behoren tot de laatste generatie die de kleurrijke traditie in leven houdt. De meesten zijn ouder dan tachtig en tegen wil en dank levende monumenten geworden.

Staphorst

Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het maar om in totaal enkele tientallen dames, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed.

De film over de klederdracht-draagsters wordt aankomende maandag uitgezonden op Nederland 2 (21:00 uur). Documentairemaker Niek Kopen was woensdag te gast bij Pauw & Witteman om te praten over zijn film:

De Amerikaanse president Barack Obama en oud-president Bill Clinton hebben woensdag een…
Ongetwijfeld geen topscore
Doodle ter ere van 'Doctor Who'De beroemde sciencefiction-serie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: