Terugkijken: ‘Ouverture 1812’ tijdens het Prinsengrachtconcert

'Ouverture 1812' tijdens het Prinsengrachtconcert
‘Ouverture 1812’ tijdens het Prinsengrachtconcert
Een van de absolute hoogtepunten van het Prinsengrachtconcert was zaterdag de opvoering van de wereldberoemde Ouverture 1812 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.


Ouverture 1812 werd in 1880 gecomponeerd door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Hij schreef het nummer naar aanleiding van de inwijding van de Moskouse Christus Verlosserkathedraal, die was gebouwd ter herinnering aan de Russische overwinning op het leger van Napoleon in 1812.

1812

Onder leiding van Napoleon waren de Fransen in 1812 Rusland binnen gevallen. Aanvankelijk kreeg het leger weinig tegenstand. Het kon relatief eenvoudig het vijandelijk gebied binnentrekken. Na de slag bij Borodino trok de zegevierende Napoleon met zijn leger Moskou binnen. Velen verwachtten dat er nu vredesonderhandelingen zouden beginnen. Het liep echter anders.

De Moskouse graaf Fjodor Vasiljevitsj Rostopsjin (1763-1828) had bevel gegeven alles te vernietigen wat de Fransen van nut kon zijn en al het wapentuig mee te nemen. Vervolgens staken de Russen Moskou in brand. Het leger van Napoleon had het hierdoor zwaar te verduren en uiteindelijk werd de aftocht geblazen.

- advertentie -

Kanonnen

Ouverture 1812 werd zaterdagavond opgevoerd door negentig leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. In het muziekstuk zijn onder meer de strijdliederen van Frankrijk en en Rusland te horen én, tegen het eind van het stuk, kanonnen. Vanwege ruimtegebrek konden in Amsterdam geen kanonnen worden gebruikt. In plaats daarvan werden de schoten gelost door musketiers. Ook indrukwekkend. Bekijk de opvoering hieronder terug:< (starttijd werkt niet - '1812' is te zien vanaf 38 minuten)

Gerelateerde uitgaven:

Tsarenkanon in Moskou - Foto: CCZaterdagavond wordt in…
Martin Luther KingOp 28 augustus 1963 hield de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

1 Comment Join the Conversation →