Terugkijken: President Obama bezoekt het Rijksmuseum

Wim Pijbes en Barack Obama voor de Nachtwacht - Foto: Erik Smits - Rijksmuseum

Wim Pijbes en Barack Obama voor de Nachtwacht – Foto: Erik Smits – Rijksmuseum

Voor het eerst in in de geschiedenis bracht een Amerikaanse president maandag een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. President Obama is in Nederland voor de Nucleaire Top (NSS) op 24 en 25 maart.


In het verleden bezochten verschillende personen uit het Witte Huis het Rijksmuseum, echter nooit gedurende hun regeringstermijn. Zo bezocht Theodore Roosevelt het Rijksmuseum op 1 mei 1910 (President VS 1901-1909), Mevrouw Lyndon-Johnson, de echtgenoot van de vice-president in 1963, en Hillary Clinton op 27 mei 1997 (First Lady, 1993-2001).

President Obama is de eerste Amerikaanse president die een bezoek aan het museum brengt. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, leidde de president maandagochtend rond in de Eregalerij van het museum langs de grote meesterwerken uit de Hollandse Gouden Eeuw van onder meer Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer. Ook werd de Nachtwacht van Rembrandt bekeken.

Tijdens het bezoek, dat een kwartier duurde, werd verder stilgestaan bij twee documenten die de bilaterale relatie tussen Nederlands en de Verenigde Staten markeren: het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782.

- advertentie -

President Obama bezoekt Rijksmuseum

Premier Rutte laat Obama Acte van Verlatinghe zien

Andries Beeckman, Gezicht op Batavia © Rijksmuseum Amsterdam
Zusterboek Meester Geertshuis (Geert Grote Huis)

[caption id="attachment_41114" align="alignnone" width="800"] Zusterboek Diepenveen (Geert Grote Huis)

Het Geert Groote Huis…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: