Terugkijken: Rembrandts Saskia eindelijk in Nederland te zien

Saskia van Uylenburgh – Rembrandt van Rijn (Collectie the National Gallery of Washington, Washington)

Woensdag arriveerde in het Amsterdam Museum een bijzonder schilderij dat Rembrandt van zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh maakte. Het schilderij is door de National Gallery of Art in Washington in bruikleen gegeven aan het Amsterdamse museum en is niet eerder in Nederland tentoongesteld.

Saskia van Uylenburgh (1612–1642) was de eerste vrouw van Rembrandt van Rijn (1606–1669).


- advertentie -

Afkomstig uit een goede Friese familie, trouwde zij in 1634 met Rembrandt. Samen kregen ze vier kinderen, waarvan alleen Titus overleefde. Saskia overleed in 1642, op negenentwintigjarige leeftijd. Ze ligt begraven in de Oude Kerk in Amsterdam.

Persoonlijk verhaal

Het portret van Saskia van Uylenburgh toont volgens het Amsterdam Museum zowel het meesterschap als het persoonlijke verhaal van Rembrandt. Waarschijnlijk begon Rembrandt in 1634/1635, kort na zijn huwelijk met Saskia, aan het portret maar voltooide hij het pas enkele jaren later, tegen 1640.

Rembrandts Saskia is vanaf 2 augustus te zien in het Amsterdam Museum. Dit valt samen met haar geboortedag.

EenVandaag sprak woensdag onder meer met de directeur van het amsterdam Museum over het bijzondere schilderij.

Schilderij Saskia van Uylenburgh in Nederland

sitestat

Gerelateerde boeken:

Exterieur van de Nieuwe Kerk in AmsterdamAfgelopen zondag was…
De dodengod Anoebis speelde een belangrijke rol als…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: